pianogrillo

O oliwie

Sycylijska oliwa extra vergine produkowana w strefie "Gulfi" DOP Monti Iblei, na plantacji Pianogrillo, od pokoleń należącej do rodziny Piccione. W ciągu wieków pojawiła się tam niespotykana różnorodność szczepów oliwnych, w tym przede wszystkim słynnych Tonda Iblea, Centrale, Moresca, Verdese czy Carolea. Niektóre drzewa pamiętają czasy sprzed ośmiuset lat.

Oliwę z Pianogrillo cechuje bardzo niska kwasowość, która często nie osiąga poziomu 0,2%. Zawiera ona ogromną ilość antyoksydantów, przede wszystkim polifenoli, przy niskim poziomie nadtlenków. Jej głęboki zapach przypomina zielone pomidory oraz świeżo skoszoną trawę. Ma intensywny, żółto-zielony kolor.

Wysoka wartość zdrowotna i smakowa wynikają nie tylko z właściwości szczepów oliwnych, bogatej gleby i sprzyjającego klimatu, pełnego słońca za dnia, a nocą - łagodnych powiewów wiatru, chłodzących owoce i zapobiegających przejrzewaniu. Na niezrównaną jakość składa się również kultura uprawy bez jakichkolwiek środków chemicznych oraz najnowocześniejsza technologia pozyskiwania.

Począwszy od października, od razu po zerwaniu z drzewa, oliwki umieszczane są w specjalnych koszach, które nie tylko pozwalają uniknąć kontaktu owoców z glebą, ale także chronią je przed nagrzewaniem. Pełne kosze zazwyczaj już w godzinę lub dwie po zbiorach przewożone są do tłoczni, w której temperatura nie przekracza 16 st. C. Producenci z Pianogrillo zostali utytułowani w wielu międzynarodowych konkursach. Oliwa posiada także certyfikat ekologiczny IT BIO 012.